Binnenspelen

BINNENSPELEN

Bekijk hier de film

Het globetheater van Diever                   

Beeldend kunstenaar Rosa van Hofwegen uit Dwingeloo maakte de film 'BINNENSPELEN'. De film geeft een beeld van de bouw van het enige echte globetheater in Nederland.

Mede als gevolg van een forse bijdrage van €.280.000,--. van de Provincie kon in Diever een prachtig nieuw globetheater worden gerealiseerd. Dit theater is op vrijdag 12 augustus door de commissaris van de Koning, de heer Jacques Tichelaar en de burgemeester van de gemeente Westerveld, de heer Rikus Jager, geopend.

De naam Globe Theatre is onlosmakelijk verbonden met die van William Shakespeare. Het oorspronkelijke Globe Theatre werd rond 1599 gebouwd in het Londense Bankside toen koningin Elizabeth I op de troon zat. In de Globe werden diverse voorstellingen van Shakespeare voor de eerste keer gespeeld door het toneelgezelschap van de Lord Chamberlain’s Men. De Globe was, zeker in die tijd, een immens gebouw met een diameter van zo’n dertig meter. De dakloze, drie verdiepingen hoge constructie bood namelijk plaats aan maar liefst zo’n 3.000 toeschouwers. Ín 1645 werd het inmiddels vervallen gebouw, dat na een brand in 1613 herbouwd was, gesloopt. Eind jaren negentig had de Amerikaanse acteur en regisseur Sam Wanamaker de droom om de Globe weer volledig te reconstrueren. Op enkele honderden meters van de oorspronkelijk locatie werd een replica van het gebouw opgetrokken, nu Shakespeare’s Globe genoemd. Helaas overleed Wanamaker vier jaar voordat het gebouw in 1997 opgeleverd werd. En nu is er weer een Globe Theater bij. Uiteraard is het Globe Theater in Diever bescheidener qua opzet, maar de basis is wel gelijk. Een rond gebouw waar het publiek zowel in het midden van de zaal, als op de rondom lopende balkons kan zitten en staan.

Het Dieverse Globe Theater is een ontwerp van VanderSalm bouwkundig ontwerp- en adviesbureau en is helemaal uit robuust hout opgetrokken. Het ongeveer twaalf meter hoge theater heeft twee verdiepingen waardoor er, ondanks de compacte afmetingen, toch plaats is voor zo’n tweehonderd toeschouwers. Door een glazen kapconstructie toe te passen, wordt de illusie van een openluchttheater gecreëerd. Groot voordeel van de gesloten bouw is natuurlijk dat er nu het hele jaar door van de Globe gebruik kan worden gemaakt. Ideaal om ‘kleinere’ stukken te spelen bijvoorbeeld, maar ook zullen hier het jeugdtheater, presentaties, en (kleinschalige) culturele evenementen plaats gaan vinden.

Voor deze documentaire is door 'Spaces of Sound' muziek gecomponeerd waarin bouwgeluiden uit de originele geluidssporen van de film zijn gebruikt. Deze fragmenten zijn losgeknipt en gesampled in hun huidige vorm.